”Tuohta” taloon – Ruona Oy:n ja Raahe Oy:n multimedianäyttely

”Tuohta” taloon – Ruona Oy:n ja Raahe Oy:n multimedianäyttely

 

Vuonna 2019 Ruonan vanhan puukonttorin kellarista löytyi puulaatikko. Sen sisältä paljastui yli 1200 lasinegatiivia, jotka vievät mukanaan ainutlaatuiselle näköalapaikalle Raahen teollisuuden lähihistoriaan.

 

Ruonan alueen tehdaselämää valottavat kuvat sijoittuvat aikaan ennen sotavuosia ja jatkuvat aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Ne kertovat tarinaansa ajan koneista, keksinnöistä ja niiden takaa löytyvistä ihmisistä. Kuvista rakentuu näkymä kehittyvästä teollisuuskaupungista, jossa työ ja työyhteisö määrittelevät niin arkea kuin juhlaa. Katsoja löytää itsensä hikisistä valimon teräsvaluista, sataman aalloista ja koneiden ääreltä peltojen laitamilla. Töiden jälkeen urheillaan täysien katsomoiden edessä ja rasvataan tukka taakse merkkipäivän kunniaksi. Kuvat elävöittävät käsitystä teollisesta Raahesta, jonka perinne näkyy ja elää vahvasti tänäkin päivänä.

 

Tuohta” taloon – Ruona Oy:n ja Raahe Oy:n multimedianäyttely Raahen pääkirjastolla 2.6. – 3.7. 2021

---

Valokuvien digisointi on osa Ruona Oy:n ja Raahe Oy:n arkistojen siivoushanketta, joka pelastaa historiallisesti mittaamattoman arvokkaan aineiston jälkipolville.  Hankkeen veturina toimii Ruonan nykyinen isäntä Miilukangas Oy. Olavi Piha on tehnyt suuren inventoinnin Kone Oyj:n Antti Herlinin tukemana. Tärkein aineisto on arkistoitu Elinkeinoelämän Keskusarkistoon Elkaan Mikkelissä.  Yli 3 000 kuvan skannaus- ja tallennusprosessin tekivät Koulutuskeskus Brahen Mediakeskus Lybeckerin opiskelijat. Raahen Museo on ollut tukemassa projektia.

 

 

AIKA: Avoinna 1.6.2021-3.7.2021 ma-pe 9-19, Pekanpäivien aikaan myös lauantaina 3.7. klo 12-17.
PAIKKA: Raahen kirjasto
LIPUT: Vapaa pääsy, tervetuloa!
LISÄTIETOA:
#